ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA


halat.pl http://halat.pl



1,2-dichloroetan w wodzie z kranu

3SMOKI - EDUKACJA ZDROWOTNA

AIDS

AKADEMIA ZIELONEJ EUROPY

Akryloamid w wodzie z kranu
Akryloamid w żywności 

ALERGENY
ZAGROŻENIA ZDROWIA, CZĘŚĆ I

Alergeny organizmów genetycznie zmodyfikowanych
Alergeny orzechów arachidowych w powietrzu pomieszczeń
Alergia pokarmowa

ALARM KONSUMENCKI

Allicyna w ochronie przed rakiem
Analiza Zagrożeń w Krytycznych Punktach Kontroli (HACCP)
Apteczka podróżna
Arsen w wodzie z kranu
Aspartam

AUTOMATYCZNA INFORMACJA TELEFONICZNA O AIDS

Autyzm
Awersja pokarmowa
Azbest
Azotany i azotyny
Babesjoza
Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych
Bakterie i pleśnie w żywności i napojach
Barwniki żywności, lista substancji dozwolonych i maksymalne dawki w środkach spożywczych
Barwniki żywności i napojów - reakcje niepożądane

BĄDŹ ZDRÓW W PODRÓŻY

Benzen w wodzie z kranu
Benzo(a)piren w wodzie z kranu
Benzoesany - dopuszczalna zawartość w artykułach spożywczych
Benzoesany - reakcje niepożądane
Beta-karoten w ochronie przed rakiem
Bezpieczeństwo produktów
Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności, ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
BHA - reakcje niepożądane
BHT - reakcje niepożądane
Biała Księga Komisji Europejskiej ws integracji z jednolitym rynkiem UE
Biegunka podróżnych
Biegunki wywołane pałeczką okrężnicy (Escherichia coli)
Bioflawonoidy w ochronie przed rakiem
Biotechnologia
Biuro Bezpieczeństwa Chemicznego
Błonnik pokarmowy, najlepsze źródła
Botulizm w ataku terrorystycznym
Bóle głowy u użytkowników telefonów komórkowych
Borelioza z Lyme
Brokuły w ochronie przed rakiem
Bromiany w wodzie z kranu
Bromodichlorometan w wodzie z kranu
BSE, gąbczaste zwyrodnienie mózgu bydła
Cena, jakość, marka, kraj pochodzenia i inne kryteria wyborów konsumenckich w Polsce
Chlamydioza jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Chlorek winylu w wodzie z kranu
Chloramfenikol w miodzie
Chloroform w wodzie z kranu
Cholera
Choroba Creutzfeldta - Jakoba
Choroba Heinego-Medina
Choroba meningokokowa
Choroby odzwierzęce, seminarium
Choroba pyska i racic
Choroby prionowe
Choroby prionowe w Polsce
Choroba wściekłych krów
Choroby alergiczne na terenach popowodziowych
Choroby serca, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
Choroby skóry i błon sluzowych w ciepłych krajach
Choroby stawów, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
Choroby zakaźne i zakażenia
Choroby zakaźne po powodzi, materiał MCK z 12. lipca 1997r.
Choroby zakaźne przenoszone m. in. drogą płciową
Chrzan tarty, zawartość siarczynów
Ciężki ostry zespół oddechowy, SARS
CJD and Public Health - Stephen Dorrell Statement, 20 March 1996 (ang.)
CJD, Choroba Creutzfeldta - Jakoba
CJD, zgony
Cukrzyca, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
Cytomegalia jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową 
Czarnobyl, skażenie obszaru Polski radioaktywnym cezem w następstwie awarii 1986r.
Czerwonka
Czosnek w ochronie przed rakiem
Czysta woda
Czynniki rakotwórcze (kancerogeny) w wodzie do spożycia przez ludzi
Diety eliminacyjne w reakcjach niepożądanych na żywność i napoje
Dioksyny
Dodatki do żywności
Dodatki do żywności  a ochrona zdrowotnych i ekonomicznych interesów konsumenta
Dodatki do żywności, regulacje prawne
Dodatki do żywności niedozwolone lub w ilościach niedopuszczalnych wykryte przez organy Inpekcji Handlowej

III - Doroczna Konferencja
Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
"Działalność publicznych służb nadzoru i kontroli
na rzecz ochrony zdrowia konsumenta"
14. marca 2000r., Państwowy Zakład Higieny

Dotacje Ministerstwa Zdrowia dla organizacji pozarządowych
Drożdżyca jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Dur brzuszny
Dury rzekome
Duże i małe zdrowie środowiskowe
Dżemy, zawartość siarczynów
Dżuma w ataku terrorystycznym
Dżuma w podróży do krajów ciepłej strefy klimatycznej E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy
E 210
E 211
E 220
E 221
E 222
E 223
E 224
E 228
E 407
E 621
Epidemiologia prokreacji
Ebola w ataku terrorystycznym
Ebola - choroba wirusowa, choroba wywołana przez wirus Ebola
Edukacja seksualna
Ekologia w Polsce

VI – Ekologiczna Konferencja ogólnopolskiego 
Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów 
"Zdrowy Polak, czyli zdrowie z gór"
16. grudnia 2003r., Warszawa

Ekopsychologia
Elektroenergetyczne linie napowietrzne
Elektrownie jądrowe wokół Polski
EllaOne
Endokrynologicznie zaburzające czynniki
Enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC)
Epichlorhydryna w wodzie z kranu
Epidemia raka w Polsce
Epidemiologia prokreacji
Erlichioza
Etykiety żywnosci i napojów
Fabryki wieprzowiny
Gabinety kosmetyczne, zagrożenia zdrowia
Gąbczaste zwyrodnienie mózgu bydła 
Gender, ideologia
Genisteina w ochronie przed rakiem
German Escherichia coli O104:H4
Glutaminian sodu - reakcje niepożądane
Główny Inspektor Sanitarny, decyzje o zdrowiu milionów
Główny Inspektorat Weterynarii
Gorączka krwotoczna Ebola
Grypa
Guz mózgu u użytkowników telefonów komórkowych
Gwarancje jakości zdrowotnej
H5N1, Wykaz gatunków podatnych na ptasią grypę H5N1
Hamburgery, ryzyko choroby prionowej
Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego z prawem Unii Europejskiej
HACCP - Analiza Zagrożeń w Krytycznych Punktach Kontroli
Hemolytic uremic syndrome–associated enterohemorrhagic Escherichia coli (HUSEC)
HIV, objawy, które mogą świadczyć o równoczesnej możliwości zakażenia HIV
HIV, wirus wywołujący AIDS
Ideologia gender [czyt. dżender]
IgE, badanie w reakcjach niepożądanych na żywność i napoje
Indol-karbinol w ochronie przed rakiem
Inspekcja jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Inspekcja Weterynaryjna
Instytucje ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów

INSTYTUT WODY

INSTYTUT WODY - cel, działalność, opinie
Irradiacja  (napromienianie) żywności
Jabłka w ochronie przed rakiem
Jaja - reakcje niepożądane
Jakosć żywnosci i napojów, zapewnienie
Jak trujemy siebie, trując środowisko
Jakosć wody do picia
Jersiniozy
Kampylobakterioza
Kadm, rozmieszczenie w glebach, osadach wodnych i wodach powierzchniowych Polski
Kancerogeny (czynniki rakotwórcze) w wodzie do spożycia przez ludzi
Kapsaicyna w ochronie przed rakiem
Karagen (E 407)
Katechina w ochronie przed rakiem
Kąpieliska morskie i śródlądowe, stan  sanitarny i  wymagania
Kiła jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Kleszczyca

KOALICJA MAREK ZIEM GÓRSKICH
 
 

KOCHAM GÓRY!
CZYSTO DZIEWCZĘCY KLUB FANEK GÓR
link

Kodeks Karny, ochrona konsumenta i środowiska
Kodeks wykroczeń, ochrona zdrowia i interesów konsumentów
Kodeks Uzdrowiskowy
Kofeina, zagrożenia zdrowia ze strony "preparatów pobudzających"
Komitet Naukowy ds Żywności UE
Koncentrat pomidorowy, zawartość siarczynów
Koncentraty obiadowe w proszku, zawartość benzoesanów
Koncentraty zup i przypraw, zawartość benzoesanów
Konieczność ewakuacji samolotem podczas pobytu zagranicą
Konserwanty żywności, lista substancji dozwolonych i maksymalne dawki w środkach spożywczych
Konserwy mięsne i warzywno-mięsne, zawartość glutaminianu sodu
Konstytucja RP, ochrona konsumenta i środowiska
Korupcja w Polsce
Kosmetyki, regulacje prawne
Kosmetyki, lista składników niedozwolonych
Kosmetyki, zagrożenia zdrowia

I - Krajowa konferencja Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
“Rzeczywiste, domniemane i urojone zagrożenia zdrowia konsumenta w Polsce’’
8. grudnia 1998r., Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnosciowej

Kryptosporidioza
Krytyczny Punkt Kontroli
Kuru
Kwas elagowy w ochronie przed rakiem
Leczenie profilaktyczne chorób przenoszonych m. in. drogą płciową
Leki, zabezpieczenie prawne jakości
Leki, zagrożenia zdrowia
Leptospiroza
LLRICE601, Liberty Link RICE 601, ryż genetycznie modyfikowany, niedopuszczony nawet jako pasza dla bydła
Likopen w ochronie przed rakiem

LINIA, KAMPANIA PROMOCYJNA

Listerioza
Łamanie praw człowieka w  Polsce
Łój wołowy, ryzyko choroby prionowej
Marchew - reakcje niepożądane
Marchew w ochronie przed rakiem
Margaryna, zawartość benzoesanów
Markowe gwarancje jakości zdrowotnej
Marmolady, zawartość siarczynów
Maszty telefonii komórkowej
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Mączka budyniowa, zawartość siarczynów
Mączka ziemniaczana, zawartość siarczynów

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA

MIĘDZYNARODOWE TOWARZYSTWO IM. JOHNA SNOWA

Migdały - reakcje niepożądane
Mikrocystyna a zdrowie
Miody, skażenie chloramfenikolem
Miody pitne, zawartość siarczynów
Mleko i przetwory, warunki weterynaryjne
Mleko krowie, produkty mleczne, preparaty mleka - reakcje niepożądane
MMR
Musztarda, zawartość siarczynów
Nadcisnienie, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
Nadwaga

IV - Nadzwyczajna konferencja
Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
"Wpływ żywności transgenicznej
na  środowisko i zdrowie człowieka"
18. października 2000r., Instytut Żywności i Żywienia

Nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia
Nadzór nad żywnością pochodzenia zwierzęcego
Napoje bezalkoholowe na naturalnych sokach owocowych, zawartość benzoesanów
Napoje typu cola, zawartość benzoesanów
Napoje z dodatkiem soków owocowych, zawartość benzoesanów
Napromienianie (irradiacja) żywności
Narkotyki
Naturalna woda mineralna, wymagania sanitarne
Naturalna woda źródlana, wymagania sanitarne
Niebezpieczne substancje chemiczne
Niepłodność
Nietolerancja pokarmowa
Nikotyna w papierosach
Nitrofen
Normy zużycia wody w Polsce
Nowa żywność, rejestr decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego
Obciążenie chemiczne organizmu
Ocena zgodności wyrobów i procesów z wymaganiami
Ocet fermentacyjny, zawartość siarczynów
Ochrona zdrowia konsumenta w Polsce, Unii Europejskiej i U.S.A.
Odkażanie po powodzi, materiał MCK z 14. lipca 1997r.
Odpłatne szczepienia dzieci przeciw wzw B - łamanie praw obywatelskich w Polsce
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny

OGÓLNOEUROPEJSKA KAMPANIA PRZECIW
PROMOWANIU KAZIRODZTWA, PEDOFILII I NAUCZANIU MASTURBACJI

Ogólnopolska wielodyscyplinarna konferencja stu specjalistów
WODA ZDROWA I BEZPIECZNA
I (1997) II  (1998) III (1999) IV (2000) V (2001) VI (2002) VII (2003)

ONZ, prawa konsumenta
Opryszczka jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Organizmy genetycznie modyfikowane
Organizmy genetycznie modyfikowane, stanowisko Komitetu Ochrony Przyrody PAN
Organizmy genetycznie modyfikowane, zakaz stosowania w paszach
Orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie - reakcje niepożądane
Orzeszki ziemne - reakcje niepożądane
Ospa prawdziwa w ataku terrorystycznym
Ostra papryka w ochronie przed rakiem
Oszukańcza reklama i nieuczciwy lobbing w Polsce i na świecie
Otyłość
Owoce - reakcje niepożądane
Owoce i warzywa suszone, zawartość siarczynów
Owoce w ochronie przed rakiem
Panika - rujnujący Polskę i cały świat efekt terroryzmu
Państwowa Inspekcja Sanitarna, ustawowe zadania, struktura i uprawnienia
Państwowa Inspekcja Sanitarna, informacja z kontroli NIK w 2001r.
Państwowy Zakład Higieny
Parabeny - reakcje niepożądane
Pasty spożywcze na ekstraktach z ziół, zawartość benzoesanów
Piwo, zawartość siarczynów
Piwo a rak jelita grubego
Pobyt w szpitalu zagranicą
Podroby wołowe, ryzyko choroby prionowej
Podstawowe leki po powodzi, materiał MCK z 17. lipca 1997r.
Pokąsania przez zwierzęta zagrażające wścieklizną
Pola elektromagnetyczne
POLFARMED, Polska Izba Przemysłu Farmaceutycznego i Sprzętu Medycznego
Policja sanitarna
Poliomyelitis
Polityka a zdrowie
Polityka  zdrowotna ministra zdrowia
Polski Czerwony Krzyż

POLSKI KONSENSUS TŁUSZCZOWY
Ustalenia podjęte w wyniku spotkania grona ekspertów
towarzystw i instytutów naukowych dnia 4 grudnia 1999 r.
w ośrodku Kancelarii Premiera w Jadwisinie k/Serocka

Pomarańcze w ochronie przed rakiem
Pomidory w ochronie przed rakiem

PORADNIA MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA

Poszerzenie Unii Europejskiej
Powidła, zawartość siarczynów
Powódź, ratowanie zdrowia
Powietrze, jakość zdrowotna
Powszechna Deklaracja Praw Człowieka
Półprzetwory owocowe, zawartość benzoesanów
Prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby
Prawa konsumenta
Prawo o miarach
Priony
Proantocyjany, najlepsze źródła
Problem ze zdrowiem podczas podróży
Produkty drobiarskie
Produkty genetycznie zmodyfikowane, rejestr decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego
Prokreacja
PRO-MARKA, Polskie Stowarzyszenie Wytwórców Produktów Markowych
Promieniowanie jonizujące
Promieniowanie mikrofalowe telefonów komórkowych
Promieniowanie mikrofalowe, regulacje prawne
Promieniowanie ultrafioletowe
Promocja zdrowia
Próby pokarmowe w reakcjach niepożądanych na żywność i napoje
Pryszczyca
Przecier pomidorowy do bezpośredniego spożycia, zawartość siarczynów
Przeczytaj, zanim wypijesz

II - Przeglądowa konferencja  Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
„Ochrona zdrowia konsumenta w Polsce, Unii Europejskiej i U.S.A.’’
16 - 17. kwietnia 1999r.
Państwowy Zakład Higieny - Instytut Żywnosci i Żywienia

Przegrzewanie mózgu użytkowników telefonów komórkowych
Przetwory owocowe, pomidorowe i rybne, zawartość benzoesanów
Przyprawy sypkie i przyprawy obiadowe, zawartość benzoesanów
Pszenica i inne zboża - reakcje niepożądane
Ptasia grypa
Radioaktywność butelkowanych wód mineralnych
Radon i rad w wodzie pitnej, badanie
Radon w wodzie pitnej pobieranej z kopalni uranu
Rak - zapobieganie zachorowaniom, eliminacja czynników rakotwórczych i inne zasady prewencji raka
Rak, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
Rak tarczycy, profilaktyka
REACH (Registration, Evaluation, Authorisation of CHemicals)
Reakcje niepożądane na żywność i napoje - badania diagostyczne
Reakcje niepożądane na żywność i napoje - objawy
Reklama, nadużycia ścigane z urzędu
Reklama, public relations i lobbing, nadużycia zagrażające zdrowiu konsumenta
Reklama w szkole, zagrożenia zdrowia uczniów
Resweratrol, najlepsze źródła
Rolnictwo molekularne
Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie organizmów genetycznie zmodyfikowanych
Rozwój cywilizacyjny Polski
Ryby - reakcje niepożądane
Ryzyko chorób alergicznych w następstwie zalania mieszkań wodą z pękniętych rur, zacieków i powodzi
Rzeżączka jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Rzęsistkowica jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Salmonellozy odzwierzęce
Sami Sobie, program rówieśniczej promocji zdrowia młodzieży
Sałatki warzywno-majonezowe, zawartość benzoesanów
Sałatki warzywno-mięsne, zawartość benzoesanów
Sałatki warzywno-rybne, zawartość benzoesanów

V - Samorządowa konferencja  Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
„Rzecznik ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów’’
5. kwietnia 2001r., Akademia Medyczna, Wrocław

Scientific Committee for Food
Scrapie (trzęsawka)
Seler - reakcje niepożądane

SEMINARIUM MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA

Senat R. P. w sprawie jakości wody do picia
Severe Acute Respiratory Syndrome ( SARS )
Sezam - reakcje niepożądane 
Shiga-like toxin-producing Escherichia coli (STEC or SLTEC)Siarczyny - dopuszczalna zawartość w artykułach spożywczych
Siarczyny - reakcje niepożądane
Siarkowodór

SIŁA KONSUMENTA

Sinice i mikrocystyna w wodzie ze zbiorników powierzchniowych
Siostra Dorota Stang - zginęła śmiercią męczeńską za naszą Ziemię
Skorupiaki (krewetki, kraby, homary i raki) - reakcje niepożądane
Soja - reakcje niepożądane
Soja w ochronie przed rakiem
Soki owocowe, jakość zdrowotna
Soki owocowe, dopuszczalne spożycie u niemowląt i dzieci
Soki owocowe, warzywne i warzywno-owocowe, substancje obce
Sosy sałatkowe typu dressing, zawartość benzoesanów
Sód a zdrowie 
Standardy edukacji seksualnej w Europie
Stanley Prusiner, profesor, odkrywca prionów, laureat nagrody Nobla
Stanowisko Komisji Ochrony Środowiska Senatu R. P. w sprawie jakości wody do picia

STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW

StarLink, kukurydza genetycznie modyfikowana, dopuszczona jako pasza dla bydła, ale nie jako żywność dla ludzi
Straty zdrowotne w następstwie oszustw na wadze i objętości
Stresory chemiczne
Substancje dodatkowe do żywności
Substancje dodatkowe do żywności, seminarium
Substancje niedozwolone do stosowania w kosmetykach
Substancje promieniochronne (sunscreens) w kosmetykach
Substancje promieniotwórcze w żywności i  wodzie
Substancje rakotwócze w wodzie z kranu
Substancje smoliste w papierosach
Sulforafan w ochronie przed rakiem
Susze ziemniaczane, zawartość siarczynów
Szczepienia ochronne, obowiązkowe i zalecane
Szczepienia po powodzi, materiał MCK z 19. lipca 1997r.
Szczepienia przed wyjazdem zagranicę
Szczepionki wirusowe, skuteczność i zagrożenia u szczepionych i kontaktów

Szkoła Zielarzy Ślężańskich 
Medycznego Centrum Konsumenta

SZMARAGDOWA KSIĄŻECZKA "WODA DLA CIEBIE"

Systemy kontroli jakosci
Środki żywienia zwierząt
Środki spożywcze, zagrożenia zdrowia
Światowy Dzień AIDS
Światowy Dzień AIDS 2002  - Polska
Tal, zagrożenie zdrowia w związku ze skażeniem środowiska
TCE w wodzie z kranu
Telefony komórkowe, zagrożenia zdrowia
Testy skórne w reakcjach niepożądanych na żywność i napoje

THE JOHN SNOW INTERNATIONAL SOCIETY

Tężec
Termin  przydatności do spożycia
Tłuszcze, ilość i jakość w polskiej diecie, zalecenia ekspertów
Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, zawartość benzoesanów
Tolerancja wagowa, seminarium
Tragic Vicky Rimmer (ang.)
Trójchloroetylen w wodzie z kranu
Trójhalometany w wodzie z kranu
Trudności koncentracji u użytkowników telefonów komórkowych
Trzęsawka (scrapie)
Tularemia w ataku terrorystycznym
Turbiny wiatrowe szkodliwe dla krajobrazu, przyrody i zdrowia człowieka

TURKUSOWA KSIĄŻECZKA "WODA"

Unia Europejska, prawa konsumenta
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Usługi hotelarskie, wymagania
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Ustawa o chorobach zakaźnych i zakażeniach
Ustawa o o. n. p. k. oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów, debata parlamentarna
Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów, tekst ustawy

Ustawa o kosmetykach, tekst ustawy

Ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, tekst ustawy

Ustawowe obowiązki san-epidu po powodzi, materiał MCK z 15. lipca 1997r.

Uzdrowiska vCJD, wariant Choroby Creutzfeldta - Jakoba 
Verocytotoxin- or verotoxin-producing Escherichia coli (VTEC)
Walka z  terrororyzmem
Warzywa - reakcje niepożądane
Warzywa w ochronie przed rakiem
Wąglik w ataku terrorystycznym
Wędliny, zagrożenia zdrowia
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) w wodzie z kranu
Wino, zawartość siarczynów
Wirusowa gorączka krwotoczna w ataku terrorystycznym
Wirusowe zapalenie wątroby typu A
Wirusowe zapalenie wątroby typu B
Wirusowe zapalenie wątroby typu C
Wirusowe zapalenie wątroby jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Wirusowe zapalenie żołądkowo-jelitowe
Wirusy: zagrożenia, zapobieganie
Wirusy internetowe w ataku terrorystycznym
Witamina C, najlepsze źródła
Wizyta u lekarza zagranicą
Wizyta u lekarza po powrocie do kraju
Włośnica

"WODA", TURKUSOWA KSIĄŻECZKA

"WODA DLA CIEBIE", SZMARAGDOWA KSIĄŻECZKA

Woda a kultura
Woda jako surowiec i produkt
Woda w ocenie Najwyższej Izby Kotroli 2002
Woda z kranu, jakość zdrowotna
Woda w pojemniku
Woda wodociągowa kupiona u dostawcy
Woda ze studni kopanej
Woda ze studni wierconej
Woda podziemna z naturalnego wypływu
Woda filtrowana w domu
Woda w pojemniku kupiona u dostawcy do domu
Woda w pojemniku (butelka, karton, worek) kupiona  w sklepie
Woda w pojemniku (butelka, kanister) napełnionym przez konsumenta
Woda naturalna mineralna, wymagania sanitarne
Woda do picia, woda do spożycia przez ludzi - warunki sanitarne
Woda do spożycia przez ludzi - kancerogeny (czynniki rakotwórcze)
Woda stołowa, wymagania sanitarne
Woda źródlana, wymagania sanitarne
Wołowina, ryzyko choroby prionowej
Wpływ jakości (pochodzenia) żywności na zdrowie człowieka
Wskaźnik rozwoju cywilizacyjnego
Wskaźnik masy ciała
Wskaźnik linii

WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
 
 

WSPÓLNA POLITYKA ROLNA
W OPINII POLSKICH ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH
organizacje pozarządowe zapraszamy do przystąpienia
do grona sygnatariuszy

Wykaz surowców występujących w produkcie spożywczym
Wykroczenia przeciwko zdrowiu
Wylew krwi do mózgu, ryzyko związane z wysokim wskaźnikiem masy ciała
 
 

WYSTAWA
 "MORALNE, NAUKOWE I FINANSOWE 
FIASKO TRANSGENÓW"













Zabawki
Zagrożenia zdrowia noworodków
Zagrożenia zdrowia pacjentów

ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE

ZAGROŻENIA ZDROWIA

ZAGROŻENIA ZDROWIA

seria konferencji i publikacji stanowiąca wszechstronny przegląd najważniejszych zagrożeń  zdrowia człowieka
objętych zainteresowaniem  takich dziedzin nauki i praktyki,
jak zdrowie środowiskowe i medycyna konsumenta

>>> alergeny
>>> mutageny
>>> teratogeny
>>> kancerogeny
>>> patogeny biologiczne
>>> estrogeny środowiskowe
>>> promieniowanie jonizujące
>>> promieniowanie niejonizujące
>>> hałas i wibracja w pracy i na ulicy
>>> azbest, farby, lakiery, meble, wykładziny
>>> inne inne inne inne inne inne inne...
<<>> woda
<<>> napoje
<<>> żywność
<<>> kosmetyki
<<>> produkty lecznicze
<<>> chemia gospodarcza
<<>> powietrze pomieszczeń
<<>> powietrze atmosferyczne
<<>> inne inne inne inne inne...
Zagrożenia zdrowia ze strony leków
Zagrożenia zdrowia ze strony przemysłowych farm tuczu trzody chlewnej
Zagrożenia zdrowia ze strony środków spożywczych 
Zagrożenia zdrowia ze strony wędlin
Zakażenia i i nne problemy ze zdrowiem w ciepłych krajach
Zakażenia i zatrucia pokarmowe
Zakażenia i zatrucia pokarmowe, rejestracja, organizacja badań, analiza wyników
Zakażenie bakteriami Legionella
Zakażenie układu oddechowego przebiegające z gorączką, ostre
Zakażenie wirusem brodawczaka jako choroba przenoszona m. in. drogą płciową
Zanieczyszczenia żywności i napojów
Zatrucie gronkowcowe
Zatrucie jadem kiełbasianym
Zatrucie jadem kiełbasianym w ataku terrorystycznym
Zdrowie dla Wszystkich do Roku 2000, Program WHO z 1991r.
Zdrowie człowieka i środowiska w ocenie epidemiologa
Zdrowie publiczne

ZDROWY POLAK

Zgon w czasie pobytu zagranicą
Zielona herbata w ochronie przed rakiem
Ziemniaki - reakcje niepożądane
Zimnica (malaria)
Znakowanie żywnosci i napojów
Żelatyna spożywcza, zawartość siarczynów
Żelatyna, ryzyko choroby prionowej
Żółta gorączka
Żywienie a rak
Żywienie dzieci
Żywność dla niemowląt i małych dzieci
Żywność po powodzi, materiał MCK z 11. lipca 1997r.
Żywność genetycznie modyfikowana
Żywność genetycznie modyfikowana, warunki zdrowotne w Polsce
Żywność, regulacje prawne
 

Liczne felietony w Radio Maryja również dotyczyły ochrony zdrowia

dr Zbigniew Hałat Felietony w Radio Maryja 2005 -2016
dr Zbigniew Hałat Felietony w Radio Maryja 2005 -2016

Felietony w Radio Maryja ilustrowane od roku 2005
2005 2006 2007 2008 2009 2010
2011 2012 2013 2014 2015 2016

kontakt: tel. kom. 536 608 999